neljapäev, 15. mai 2008

Medvedjevi normaalsuse-hetk

Inimpsüühika on nagu hobusevankri telg: kui temaga aina heinu vedada, siis ta puruneb. (Vahepeal peab sama vankriga näiteks kas turul või laadal käima.) Ühesõnaga, seda seletab materjalide teooria ja psüühikat - psühhiaatria.
Medvedjevi all pevad Venemaa suhted paranema kellega tahes. Mis ei tähenda nende muutumist headeks. Kuid lihtsalt sellepärast, et Putini lapsikud sõjamängud (mereväe-vormi kandmine enne seda, kui tema juhtimisel uputati allveelaev "Kursk", kekutamine lendurivormis - kuigi erinevalt Bushist ei tea Putin sedagi, kummalt poolt lennukisse minnakse - mitte sealt poolt, kust loogatakse hobust! jne) muutusid viimastel aegadel paranoiliselt tõsisteks. Venemaa sisuline poliitika ei muutunud oma sügavamalt olemuselt, küll aga teostamise vahenditelt. Putin tegi vene poliitika - militaarseks. Riiklik ja sõjaline jõud muutusid ekvivalentideks. Seega üleminek Medvedjevile - Gazpromi nõukogu esimehele - vene presidentuuris, tähendab üleminekt rahumeelse(ma)le Venemaale. Kui Putini jaoks oli põhjamaise gaasitoru (Nord Stream'i) idee eeskätt 18 uues allveelaevas Eesti-Soome-Rootsi kallastel, siis Medvedjev arvestab rohkem gaasiga. Isegi kui arvestada, et teatav sõjaline psühhoos käib vene presidentuuri kutsehaiguste juurde, siis ei teki see kunagi paugupealt. Jeltsin alustas täieliku patsifisti ja demokraadina, Putin: bürokraatliku pealekaebaja ja nurgataguseid pisioperatsioone harrastava kgbshnikuna... Nad alles lõpetasid militraakindralitega (muide - nagu alul rahumeelne joodik Brezhnevgi). Medvedjevist ma usun oma olemuselt rahulikku ja kõnevõimelist normaalset venelast. Ja selles mõttes ka suhete normaliseerumist Venemaaga. Tema on mees, kes mõistakas seda, miks näiteks Eesti tahaks saada raha gaasi eest, mis voolab läbi Eesti territoriaalmere. Kui me küsiksime.
"Buck is a buck, " ütles kord Hiina kommunistlik juht Dzou En Lai hämmastunud USA presidendile Nixonile. Seega kui isegi peaks minema halvimini ja ka Medvedjevile pähe lööma militaristlik psühhoos (mida on raske uskuda - tegemist on siiski üle pika-pika aja intelligentse taustaga vene juhiga), ei tule see kohe. Sinna läheb aastaid aega.
Küsimus on selles, kas me oskame seda normaalsuse perioodi kasutada...
Nagu küsitlusest näha, on mu raske töö Putini ohu selgitamisel Jõgeva kandis vilja kandnud. Ja ma olen üldiselt oma valijatega Venemaa suhtes sama meelt... ga mõistus näitab siiski ka väikest heledat triipu venemaa mustal horisondil. Jõgevamaarahvas peab aru saama: niipalju on minus venelast kah, et viimast lootust ei kaota ma kunagi.

Kommentaare ei ole: