kolmapäev, 25. veebruar 2009

Eesti Pank, hiromant Pastelli ja nimekaim Mang

Mis ühendab meie rahalist suur-asutist, Oskar Lutsu "Tagahoovi" tegelast ja tähetarka Igor Mangi? Prognooside täpsus. Kümme aastat Keskpanga posimist sellest, et eesti majanduse eel seisab ärtu soldat, seda aga segab ruutu emand ja lõpuks jääb peale ärtu kuningas - seda oleme Eesti Pangalt kuulnud juba ammu. Ka Igor Mangi jutt võimalikust deflatsioonist, Reilly kõvera maksimeerimisest börsidel ja intressi-turgude kukkumisest on meile tuttav. Ühesõnaga: tulemused on kõgil soolapuhujatel samad, olenemata sellest, kes vaatab kaarte, kes tähti ja kes FT-d.
Ja kui Eesti Pank väidab täna (fikseerime: 26.02.09), et eurole ülemineku kriteerimuid ei muutu, siis tahaks ma minna kaardimoori või posija-eide juurde küsimaks: millal Maatsricht'i kriteeriumid muutuvad? Sest panga väide, et nad (kriteeriumid) seda ei tee, kinnitab raudselt seda, et nad muutuvad.
Jätame tehnika kõrvale ja las rahandusinimesed, kes on maailma rahanduse viinud täielikku kollapsisse, arutavad seda omavahel.
Aga võtame lihtsalt terve mõistusega. Maastricht'i kriteeriumid piiravad eelarve defitsiiti... mis eesmärgil? Kriisi olukorras selleks, et jumala-eest tarbimine ja käive ei suureneks. Inflatsiooni hoitakse all? Selleks, et ära võtta käibest seegi rahakene, mis veel veidi liigub.

Seega MIDA TÄHENDAVAD MAASATRICHT'I KRITEERIUMID TÄNA? Kallerduva majanduse muutumist betoonplaadiks Euroopa majanduse hauakünkal.

Kas kritiseerida kedagi? Eesti Panka ju võiks, aga nemad pole süüdi ja küllap nad teevad täpselt niipalju (prognoose) kui mõistus lubab. Euroopa Komisjoni? Milleks. Kui ka Euroopa Keskpank tunnistab end mittemõistvat üle-euroopalise bilansi kujunemise mehhanismi.
Ei. Ma lihtsalt arvan, et eelarve ja rahanduspoliitika on Eesti "nokiad" slleks, et meie majandus käibiks edukalt ka siis, kui kogu muu maailm käriseb. 1994. aastast saati on meie erakond olnud samadel seisukohtadel ka siis, kui me oleme oleme olnud poliitiliselt raskemas seisus. Ja meil on tõestus, et meil on õigus.
Seniajani, kui me jääme demokraatideks ja liberaalideks tuleb meil teada, et peale meie ei vastuta ei Eesti (ja edasi - isegi Euroopa!) majanduse eest mitte keegi.

1 kommentaar:

Jõulublogi ütles ...

kas tuleb deflatsioon vöi ei tule? Ema kardab oma rahanatuese pärast mis matusteks körvale korjanud ...