reede, 2. mai 2008

"Eesti Gaas" ja "Zyklon B"

Firma nimetus - "Eesti Gaas" on peaaegu sama, kui IG Farben, kes tootis gaasi Majdaneki ja Aushwitzi koonduslaagritele oleks ümber nimetatud AS Juudi Gaasiks. Hiljutine teade, et Gazprom, kes on nn. eesti gaasi omanik ca kolmveerandi ulatuses, tõstab oktoobrist vene gaasi hinda 1000 EEK võrra igale seda tarbivale Eesti leibkonnale, on kaugel eetilisest või isegi lihtsalt inimlikust äriajamisest. Tõus 35-41% võrra on enneolematu.
Eriti kui silmas pidada, et ülbe plaan rajada Eesti kõrvale logisev-lohisev Nord Stream'i juhe on endiselt jõus ja mida edasi - seda hullemaks läheb. Ühesõnaga: gaasi transiit läbi Eesti olgu tasuta ja ohtlik, aga gaasi müük Eestile - täie hinnaga ja sellele veel sadade kroonide kaupa väljapetetavat raha otsa! Muide, Gazpromile kevadel tehtud vihje normaalsete ärisuhete alustamise vajadusest on olnud hõigatud nagu vati sisse: Gazpromilt pole vastust ei olnud ega vist tulegi. Sealjuures on selle üks juhtfiguure - Schröder, korruptantide kuningas, on ka endiselt vabaduses...
Viimased juhtumised teevad elu ärevamakski: Gazpromi püüe ära osta endist EL presidenti Romano Prodit ja tema poliitilise oponendi - Berlusconi, Itaalia peaministri täielik valmisolek esindada Gazpromi huve Euroopas ja seda nii, et koos Alzheeria impordiga jääb Gazprom kontrollima 62% Euroopa gaasiturust.
Küürakat parandab ainult haud. Seega enne kui kaaluda "Eesti Gaasi" lahtilõhkumist oleks ehk mõtet proovida Gazpromiga rääkida. Rahast ja sellest, mitu miljardit ta Eestile transiidi eest kavatseb maksma hakata. Aga kui jutuajamisest miskit välje ei tule, siis, noh - piir tagasi ja eks siis vaata. Raske uskuda, et NATO jääb 18 vene uut allveelaeva Läänemeres niisama kurvalt nurgast pealt vahtima. Kui Gazprom otsib oma sõdurfirmale "Eesti Gaas" seiklusi, siis ta peab ta nad saama. Kuidas ka poleks , aga pulli alles hakkab tulema!

3 kommentaari:

Ain Kendra ütles ...

No mis nüüd siis gaasitoru teemas järgneb?
- kas soomlaste soovil liigutatakse toru lõuna poole?
- mis rootsi poolel kuulda - Gotlandile sadamat ja teenindusplatvormi ei tule, kuidas suhtutakse torusse üldse?
- kas meil on üldse veel miskit toru teemal kaasa rääkida?
- mis me lõunanaabrid asjast arvavad - vahepeal kuulda et Leedu-Läti koguni pooldavaks muutund?
Ja lõpuks - kas merepiiri liigutama ei hakatagi?

Anonüümne ütles ...

mitu grammi naha vahel ka oli selle sissekande ajal ?

Anonüümne ütles ...

Lausa lust on lugeda Gräzini emotsionaalset "analüüsi" Nordstreami kohta nüüd kolm aastat hiljem.